Çerez Örnek

GENEL BİLGİLER

Ege Üniversitesi Rektörlüğü ve Rotary Bölge Kulüpleri işbirliği çerçevesince oluşturulan Engelli Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi ve Eğitim Parkı, 21.08.2006 tarih ve 26266 sayılı Resmi Gazetede Merkez Yönetmeliğinin yayınlanmasıyla “Araştırma ve Uygulama Merkezi” olarak resmen kuruluşunu tamamlamış ve merkez müdürlüğüne Prof. Dr.Berrin Durmaz atanmıştır. Açık ve kapalı alanları ile toplam 10 bin 860 metrekarelik alana kurulu merkezin işletme sürecinin oluşturulması, alt yapı eksiklerinin giderilmesi, yapı kullanma izini alınması,  çalışanların istihdamı süreçlerinin tamamlanmasıyla hasta kabulüne başlamıştır.

Toplum Sağlığının iyileştirilmesi için engelli çocukların rehabilistasyonu, eğitimi ve sosyal yaşama adaptasyonu ile onların ailelerini bilinçlendirme ve eğitilmesi misyonunu gerçekleştirilebilmek için üniversitenin diğer birimleri ile işbirliğimiz sürdürülmektedir. Bu misyonu yerine getirirken ortamına yakışacak şekilde bilimsel temellere dayalı olarak gerçekleştirmek ve bu konuda örnek olarak önderlik etmektedir. Rektörlüğe bağlı Merkezimizin yönetmeliği gereği merkez kurulu ( yardımcıları dahil 5 kişi) tarafından yürütülmektedir.

 Merkezimizde engelli çocuklar, personel ve stajyer sayımıza göre tedaviye alınmıştır. Bu süreç aynı şekilde devam etmekle birlikte muayenelerimiz, daha fazla engelli çocuğa hizmet sağlamak adına hızlanmıştır. Uzun süredir muayene olmak için sırada bekleyen çocuklarımızın muayeneleri tamamlanmış, ailesinin getirip götürebileceği zaman dilimleri ve mevcut personel göz önünde bulundurularak her çocuğa özgü bir program hazırlanmıştır. Bunun yanı sıra ailelerin özverili yaklaşımları ve çocukların tedaviye devam süreleri sıkı takip altındadır.

Merkezimizde tedavi işlevinden başka normal yaşama adaptasyon amaçlı eğitim ve oyun aktivitelerine de yer verilmektedir.  Bu aktiviteler kaba ve ince motor becerileri geliştirme amaçlı farklı şekillerde uygulanmaktadır.  Çocuk gelişiminde  temel  bir rol  oynayan  hayvan sevgisi, topluma  uyum sağlayan sosyal bir kişi  olarak yetişmesinde  kritik  bir rol olduğu   gerçeğinden  başka, empati  yeteneğinden  ahlaki değerlerin gelişimine  kadar  pek çok olumlu sonuçları olduğu  bilinci ile merkezimizde  evcil hayvan bakım  üniteleri   oluşturulmuştur. Bunu oluştururken ki  misyonumuz;  çocuğun hayvan sevmesi, ondan sevgi görmesi, ilgilenmesi, bakımında sorumluluk almasının,  duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlayacağı gerçeğidir.  Çok çeşitli ve renkli hayvan dünyasını keşfederken algılama, hafızaya yerleştirme,  analiz yapma, ilişki çözme becerileri çocuğun zihinsel gelişimini şekillendirmektedir. Hayvanlarla iletişim, dil becerilerini geliştirirken, hayvan davranışlarını  taklit etmek (zıplamak, hareket etmek … vb)  vücut denge ve koordinasyonunu geliştirmesinin yanı sıra kasların gelişimine de katkıda bulunmaktadır. Merkezimizin bahçesindeki spor alanları,  yürüyüş parkurları ve oyun alanları sayesinde şehir yaşamında betonlaşan ortamdan uzak huzurlu bir ortam sağlamaktadır. Bu misyon ve vizyonlarımızı gerçekleştirmek için mevcut insan kaynaklarımız doktor, fizyoterapist, el-işi, beceri / resim eğitmenleri ile yardımcı personellerimizdir.


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ